Mennyit keres egy kamionsofőr a FatherBull-nál illetve milyen kereseti lehetőségek kínálkoznak Európán belül?




Minden szakmában fontos kérdéskör az átlag kereseti lehetőség, de sajnos nagyon kevés megbízható forrás létezik eme kérdés megválaszolására.

Folyamatos tévhitek terjengenek egy kamionos átlag béréről, ezzel elbizonytalanítva vagy hitegetve más kollégákat. 

A FatherBull csapatának egyik fő értéke a transzparencia: mi azt adjuk, amit ígérünk. Egy jó együttműködés alapja, hogy mindenki tisztában legyen a feltételekről: Mit? Hogyan? Mennyiért? Továbbá fontos számunkra, hogy azon forrásokat terjesszük és támogassuk a kamionosok között, amelyek megbízhatóak és hitelesek.

A kamionosok átlag keresetét Európában az egyik legismertebb influenszer, ST22 Lacika is tematizálja egyik YouTube videójában. Mi úgy gondoljuk, hogy nem létezik hitelesebb, relevánsabb forrás, mint maga egy tapasztalt kamionos személyes elmondása.

Mielőtt kitérnénk az országonkénti átlag kamionos bérekre, fontos tisztázni, hogy igen sok kritérium befolyásolja egy kamionos keresetét. Függ attól, hogy: Mennyit dolgozik? Melyik országban és azon belül mely régióban fuvarozik? Mit szállít? Milyen műszakokat vállal? És milyen tapasztalata és képzettsége van, mint kamionsofőr? Az ADR-es vagy autókat szállító kamionsofőrök például köztudottan többet keresnek az átlagnál, ellenben egy kezdő kamionossal, aki minden nap hazajár.

Ha nagy általánosságban nézzük, akkor az alábbi kereseti átlagokat állapíthatjuk meg a különböző országokban:

Magyarország - belföldi fuvarozók
Azon kamionsofőrök, akik kizárólag belföldi fuvarokat vállalnak és közel minden nap hazajárnak kb. 150.000 és 300.000 Ft nettó között keresnek egy hónapban. 

Azok, akik „ötnapoznak” és emiatt nem járnak haza minden nap a családjukhoz akár 400.000 Ft nettót is megkereshetnek havonta.

Nagy átlagban azt lehet mondani a magyarországi belföldön fuvarozó sofőrökről, hogy kb. 250.000 és 300.000 Ft nettó között alakul a havibérük. 

Ellenben persze többet látják családjukat is.

Magyarország – nemzetközis fuvarozók
Azok a sofőrök, akik nemzetközi fuvarokat is vállalnak, jelentősen nagyobb bérre tehetnek szert.

Amennyiben 3 hetet dolgozik egy kamionos és 1 hetet szünetel kb. 400.000 és 500.000 Ft nettó között kereshet.

Ha 4 hetet dolgozik és 1 hetet szünetel, akkor 400.000 és 600.000 Ft nettó közötti bérre számíthat. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy 4 hétig távol marad családjától.

Ausztria – nemzetközis fuvarozók a szlovák és magyar határnál
Ausztria eme régiójában kb. 1.700 és 1.900 euró nettó közötti bérekre lehet számítani. Persze Ausztria nagy előnye a 13. és 14. havi fizetés, ami egy évre nézve kb. 1.980-2.216 euró nettóra növeli a havi bért. 

Ausztria – nemzetközis fuvarozók a svájci határnál
Erre a régióra egy fokkal jobb bérezés jellemző, itt 2.000 és 3.000 euró nettó között keresnek a kamionsofőrök.

Németország – nemzetközis fuvarozók
Németországra azt lehet mondani, hogy a svájci határ régiójában a legjobbak a bérek, az északi régiókban pedig a legalacsonyabbak. Átlagosan nézve havi 1.400-1.600 euró nettó béreket visznek haza a sofőrök.

Svájc – nemzetközis fuvarozók 
Svájc a magasan legjobban fizető ország Luxemburg és Norvégia mellett. Itt akár 4.600 és 5.500 svájci frankot is meg lehet keresni. Persze nem mindegy, hogy hol költi el az ember a pénzét, hiszen Svájcban sokkal drágább az élet, mint a környező országokban. Egy lakás bérlése pl. 1.000 frank körüli költséget jelent, egy pizza pedig kb. 35 frankba kerül (10.000 forint!). 

Az országonkénti átlag keresetekkel összehasonlítva a Father Bull Ltd. bérpolitikája mindenképpen színvonalasnak mondható:

A Father Bull Ltd. kamionsofőrjeinek minimum(!) keresete
A Father Bull-nál kamionsofőrként minimum 550 fontot lehet megkeresni hetente. Ez egy hónapra nézve nettó 2.200 fontot jelent. Aktuális árfolyammal számolva ez kb. 800.000 Ft nettóra jön ki. Persze több munkával, tapasztalattal ez az összeg emelkedik.

A hazajárást teljesen rugalmasan kezeljük, ráadásul hamarosan induló saját fuvarozójárattal támogatjuk is. Mellesleg az sem mindegy, hogy Angliában működő magyar csapat vagyunk, akik minden téren támogatják a kamionsofőrök beilleszkedését.

Kamionosként több országot is érdemes megfontolni elhelyezkedés szempontjából. Persze fontos faktor a család, a hazajárási lehetőség, a munkakörnyezet, a cég hozzáállása és a megélhetés költsége. 

A korrekt bérezés elengedhetetlen szempont, de nagyon sokat számít a környezet és a csapat, amelyben nap mint nap dolgozik az ember. A cégen belüli hangulat, megbecsülés és segítőkészség.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Fatherbull csapata kamionsofőröket keres

Fatherbull az állatokért - Szenyán Dávid és Coco története